Pite za svaki džep i sva doba



 Prazna pita

Brašno – 500 gr; mast; čvarci;  so; nadev po izboru

Zamesi se testo od brašna, malo soli i vode koliko treba, da bude srednje  mekano. Onda  se  testo razdeli na komade koliko da stanu u šaku, pa se spljeska u lepinjice prečnika tanjirića.

Lepinjica se namaže mašću u kojoj su čuvani čvarci, pa zapraši brašnom. Poklopi se drugom lepinjicom s kojom se uradi isto, pa završi trećom. Ovo zato da bi se kasnije testo listalo.

Tankom oklagijom se na velikom  stolu  posutim  brašnom ovako naređane lepinjice razvlače u što je moguće tanju koru. Za ovu pitu  se  kora  namaže  još  malo mašću u kojoj se sačuvalo nešto sitneža  od  čvaraka,  pa  posoli  i umota regularno za pleh. Može i da se slaže kao burek.

Kome  je  prazna  pita  isuviše prazna, taj u nju stavlja nadev po izboru: dinstani praziluk s biberom; sir s jajima; dinstano mleveno meso; uprženi kupus ribanac; kuvan i posoljen spanać; strugan krompir s biberom… sve prepušteno mašti i umeću.

Zelena pita

Brašno – 500 gr; spanać – 1kg; sir – 250 gr; jaja – 3 kom; ulje; so

Sprema se od zeleniša: kilograma blitve, spanaća ili zelja. Šta god da je, očisti se od peteljki, iseče na krupne rezance, posoli, pusti da malo odstoji, pa iscedi i promeša sa sirom i jajima. To je fil.

Sada ono najvažnije: kore. Od pola kile brašna, malo soli i vode kol’ko treba, zamesi se testo da bude srednje mekano. Razdeli se na devet komada, pa se svaki spljeska u lepinjicu, veličine tanjirića.

Lepinjice se premažu zejtinom, zapraše  brašnom,  pa  po  tri  komada naređaju jedna na drugu.

Tankom  oklagijom,  na  velikom stolu posutim brašnom, razvuku se u koru, veličine tepsije ili pleha.

Tepsija, ili pleh, se dobro naulji, pa ređa: jedna kora, polovina fila, druga kora, druga polovina fila, treća kora, koja se još premaže zejtinom.

Peče se regularno (225 stepeni), a kad porumeni, izvadi iz rerne i poprska hladnom vodom, pa pokrije  krpom.  Da  gornja  kora ostane mekana.

Mlečna sarma

Brašno – 500 gr; sir – 400 gr; jaja – 4 kom; so; ulje; kiselo mleko – 500 ml

Ne mora svaka sarma da bude od mesa i povrća. Ne mora ni da je glavno jelo. Ali, mora da je ukusna, takva da se posle glavno jelo i ne poželi. Od pola kile brašna, vode i malo soli zamesi se testo kao za pitu. Podeli se na tri dela, pa ostavi petnaestak minuta da se i ono i domaćica odmore.

Kad  prođe  ovaj  mali  odmor, svaka trećina se za sebe malo razvuče oklagijom, onda namaže zejtinom, stavi jedna na drugu, pa zajedno stanji na oko pola centimetra. Od ovog testa se iseku pravougaonici, koliko za sarme, a u činiji napravi fil od 400 grama sira i četiri jajeta. Naravno, onda se upakuju i sarme, što se, jedna do druge, naređaju u nauljeni pleh.

Pripreme se još i tri čaše jačeg kiselog mleka kojim će se prelivati sarme za vreme pečenja.

Peče se na 225 stepeni, a svakih petnaestak minuta pleh vadi iz rerne pa sarme zalivaju kiselim mlekom. Tako bar četiri puta. Kad se  utroši  sve  mleko,  a  sarme odozgo dobiju lepšu žućkastu boju – gotovo je.

Коментари