Pite za svaki džep i sva doba
Prazna pita
Brašno – 500 gr; mast; čvarci; so; nadev po izboru
Zamesi se testo od brašna, malo soli i vode koliko treba, da bude srednje mekano. Onda se testo razdeli na komade koliko da stanu u šaku, pa se spljeska u lepinjice prečnika tanjirića.
Lepinjica se namaže mašću u kojoj su čuvani čvarci, pa zapraši brašnom. Poklopi se drugom lepinjicom s kojom se uradi isto, pa završi trećom. Ovo zato da bi se kasnije testo listalo.
Tankom oklagijom se na velikom stolu posutim brašnom ovako naređane lepinjice razvlače u što je moguće tanju koru. Za ovu pitu se kora namaže još malo mašću u kojoj se sačuvalo nešto sitneža od čvaraka, pa posoli i umota regularno za pleh. Može i da se slaže kao burek.
Kome je prazna pita isuviše prazna, taj u nju stavlja nadev po izboru: dinstani praziluk s biberom; sir s jajima; dinstano mleveno meso; uprženi kupus ribanac; kuvan i posoljen spanać; strugan krompir s biberom… sve prepušteno mašti i umeću.
Zelena pita
Brašno – 500 gr; spanać – 1kg; sir – 250 gr; jaja – 3 kom; ulje; so
Sprema se od zeleniša: kilograma blitve, spanaća ili zelja. Šta god da je, očisti se od peteljki, iseče na krupne rezance, posoli, pusti da malo odstoji, pa iscedi i promeša sa sirom i jajima. To je fil.
Sada ono najvažnije: kore. Od pola kile brašna, malo soli i vode kol’ko treba, zamesi se testo da bude srednje mekano. Razdeli se na devet komada, pa se svaki spljeska u lepinjicu, veličine tanjirića.
Lepinjice se premažu zejtinom, zapraše brašnom, pa po tri komada naređaju jedna na drugu.
Tankom oklagijom, na velikom stolu posutim brašnom, razvuku se u koru, veličine tepsije ili pleha.
Tepsija, ili pleh, se dobro naulji, pa ređa: jedna kora, polovina fila, druga kora, druga polovina fila, treća kora, koja se još premaže zejtinom.
Peče se regularno (225 stepeni), a kad porumeni, izvadi iz rerne i poprska hladnom vodom, pa pokrije krpom. Da gornja kora ostane mekana.
Mlečna sarma
Brašno – 500 gr; sir – 400 gr; jaja – 4 kom; so; ulje; kiselo mleko – 500 ml
Ne mora svaka sarma da bude od mesa i povrća. Ne mora ni da je glavno jelo. Ali, mora da je ukusna, takva da se posle glavno jelo i ne poželi. Od pola kile brašna, vode i malo soli zamesi se testo kao za pitu. Podeli se na tri dela, pa ostavi petnaestak minuta da se i ono i domaćica odmore.
Kad prođe ovaj mali odmor, svaka trećina se za sebe malo razvuče oklagijom, onda namaže zejtinom, stavi jedna na drugu, pa zajedno stanji na oko pola centimetra. Od ovog testa se iseku pravougaonici, koliko za sarme, a u činiji napravi fil od 400 grama sira i četiri jajeta. Naravno, onda se upakuju i sarme, što se, jedna do druge, naređaju u nauljeni pleh.
Pripreme se još i tri čaše jačeg kiselog mleka kojim će se prelivati sarme za vreme pečenja.
Peče se na 225 stepeni, a svakih petnaestak minuta pleh vadi iz rerne pa sarme zalivaju kiselim mlekom. Tako bar četiri puta. Kad se utroši sve mleko, a sarme odozgo dobiju lepšu žućkastu boju – gotovo je.
Коментари
Постави коментар